D I A G O N Á L
 • 2315 Szigethalom, Mű út 236/a
 • info@diagonalplusz.hu
 • H-P: 700 - 1630; SZ: 700 - 1300

Az álltalunk forgalmazott termékek széles választékán, megbízható minőségén túl, nagy hangsúlyt fektetünk vásárlóink tájékoztatására. Vásárláskor figyelembe véve az önök igényeit, a felhasználási területeket, ennek megfelelően próbáljuk segíteni a vállasztást. Felhívva figyelmét az általunk fontosnak tartott tájékoztató használatára. Őszintén bízva benne, hogy közös munkával sikerül Önnek egy végeláthatatlan munkából a végére meghitt otthont teremteni.

Az üzletünkben forgalmazott kerámia burkolólapok korszerű gyártástechnológiának köszönhetően magas minőségben érhetők el minden fajta igénynek megfelelően. A burkolatok fényes, matt, mázas vagy máz nélküli kivitelben, igen nagy mechanikai igénybevételnek felelnek meg az esztétikai sokféleségeken felül. Így akár ipari akár otthoni felhasználásra tudunk megoldást ajánlani.

Ha a vásárlási igény megfogalmazódott, minden esetben fontos, hogy a megfelelő anyagot megtaláljuk a megfelelő helyre. Ebben segítenek a szakemberek. Érdemes tájékozódni, vásárlás előtt, hogy elkerülhessük a későbbi problémákat. A kivitelezést végző szakember segít eligazodni a piacon fellelhető anyagok között. Nem csak minőségben, de mennyiségben is érdemes hallgatni a szakikra, mert később gondot okozhat a pótlás.

Érdemes tájékozódni a szükséges burkolólapok választékában, tulajdonságaiban:

 • A lapok típusában, méretezésében, színében és dekor választékában, felületi tulajdonságaiban.
 • A padlóburkoló lapok legfontosabb kérdéseiben, mint mázas vagy máztalan, fagyálló vagy beltéri, és a kopásállóság fokozataiban, a felületi adottságokban, ami lehet rusztikus vagy sima, esetleg csúszásmentes felületű.
 • Döntsön a termék típusáról és határozza meg a szükséges mennyiséget, ahol számoljon a törési rátartással, a szükséges tartalék mennyiséggel.
 • Az első teendők között tájékozódjon a kerámia burkolólapok minőségére és minősítésére vonatkozó szabályokról, tudnivalókról.

A kerámia lapok követelményét nemzetközi, Európai Szabványok határozzák meg. E szabványok számát (jelzetét) és a burkolólapok - vételhez szükséges - legfontosabb tulajdonságait minden gyártó a csomagoláson feltünteti.

A kerámia burkolólapok a gyártási módok alapján - felhasználhatóságtól és a tulajdonságtól függően - termékszabványok szerint, csoportokba van felosztva.

A szárazon sajtolt kerámia burkolólapok leggyakoribb csoportjai: EN 14411. B I.a csoport E < 0,5% kis vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. B I.b csoport 0,5% < E < 3% kis vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. B II.a csoport 3% < E < 6% vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. B II.b csoport 6% < E < 10% vízfelvételű kerámia burkolólapok.
EN 14411. B III. csoport E >10% nagy vízfelvételű kerámia burkolólapok
Polírozott - „LEVIGATO" kerámialapok.
Ezek a termékek szárazon sajtolt, máz nélküli, polírozott felületű kerámialapok. Jellemzőjük, hogy az anyagában színezett massza (teljes keresztmetszetében azonos anyag) sajtolásával alakul ki a „félkész termék", melyet égetés után méretre csiszolással kalibrálnak. A lapok felületét gyémánt technológiával polírozzák üveg simaságúra.

A technológiából adódó változások miatt e lapokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

 • 01. A polírozott lapok felülete nagyon sima, ezért ezek betervezésekor körültekintően járjon el. Nem ajánlott vízzel közvetlenül érintkező terekhez, pl. terasz.
 • 02. Ezek a termékek nem rendelkeznek mázbevonattal, ezért enyhén porózusak (foltosodás előfordulhat).
 • Ezen termékek és a mázatlan, nem polírozott lapok hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek: intenzív színű fugázók használatakor ajánlott próbafugázást végezni a fugaanyag gyártó útmutatásai alapján.
 • Különleges esetekben előfordulhat, hogy a leburkolt felület takarítása során a természetes fából készült bútorok (pácolt felületvédelemmel ellátott faasztal, szekrény, stb.) a burkolattal érintkező részén (a nedvesség hatására) a festékanyag oldott állapotban a felületbe szívódhat. Beépítés előtt ajánlott próbával ellenőrizni.

Az extrudált kerámia burkolólapok - „KLINKER" leggyakoribb csoportjai: EN 14411. A I. csoport E < 3% kis vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. A II.a-1 csoport 3% < E < 6% vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. A II.a-2 csoport 3% < E < 6% vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. A II.b-1 csoport 6% < E < 10% vízfelvételű kerámia burkolólapok.
EN 14411. A II.b-2 csoport 6% < E < 10% vízfelvételű kerámia burkolólapok.
EN 14411. A III. csoport E >10% nagy vízfelvételű kerámia burkolólapok

A „Klinker" termékek extrudálással készülnek, egy- és kétszeresen húzott, illetve hasított kivitelben. A termékek jellegzetessége a nagyobb méretpontatlanság, de ebben az esetben sem több mint az adott oldalhosszúság ±1%-a. (Pl.: 245×120 mm-es lap esetén az eltérés a hosszanti oldalon mérve ±2,45 mm lehet). A gyártók természetesen törekednek a szűkebb kaliber tartományok elérésére. A klinker-lapok általában vastagabbak, mint a hasonló méretű szárazon sajtolt termékek, ezért mechanikai tulajdonságaik jobbak, hőterhelt burkolatok esetén (terasz, medence), valamint ipari felhasználásra (élelmiszeripari üzemek, autómosók) kiválóan alkalmasak.

A szabványjelzeteken túl a dobozokon található fontos információ a névleges és gyártási méretek feltüntetése és a KALIBER jelölése. Pl.: 30×30 cm-es névleges méretű lap gyártási mérete (W) lehet:

 • 296×296 mm 6-os kaliber
 • 298×298 mm 8-as kaliber
 • 300×300 mm 0-ás kaliber

Egy burkolatba mindig azonos kaliberű lapot szabad beépíteni. A kerámia lapok gyártásánál, a nagy zsugorodás miatt, elkerülhetetlen a lapok közötti méreteltérés. A méretek toleranciája, tűrése csak azonos kalibernél felel meg az Európai Szabványok követelményének. A lapok méreteltérése általában a gyártási méret (W) ±0,6%-a. Ez az eltérés, pl. 30×30 cm-es lap esetében ±1,8 mm. Természetesen minden gyártó törekszik a kalibertartományok szűkítésére, szigorítására.

További lényeges tulajdonság a színárnyalat, a tónus (tono, nuance) figyelembevétele. Egy burkolatba - a kaliberhez hasonlóan - azonos tónusú, jelölésű lapot szabad beépíteni.

A vásárlásnál kérjük, ellenőrizze, hogy az azonos felülethez, azonos kaliberű és tónusú lapokat kapjon.

A megfelelő burkolólapok kiválasztásával és a termékadatok ellenőrzésével Ön megteremti a feltételeket a jó burkolat megépítéséhez.

A padlóburkoló lapok kopásállósági tulajdonsága:
A padlóburkolatok felületi kopása a járó felületek igénybevételétől függ. A felületek kopását nagymértékben segítik a keménytalpú lábbelik, az ezekkel behordott homokszemcsék és szennyeződések, fémsarkok.

A felületi kopások csökkentése érdekében két teendő van:

 • 1. A felületi igénybevételhez kell a lapok típusát megválasztani, ami lehet PEI II, III, IV és V, ami azt jelenti, hogy a magasabb igénybevételhez magasabb kopásállósági osztályú lapot kell választani.
 • 2. A burkolatok felületét óvni kell a szennyeződésektől (pl. külső lábtörlők használata, szükségszerű felületi takarítás).

A burkolatépítés követelményei: a burkolatépítés egy önálló szakma, amit szaktudással rendelkező, vizsgázott szakemberek végeznek. A burkolatok építését bízza a szakmát jól ismerő, igényes, referenciával rendelkező szakemberre. A burkolatok formai és esztétikai kérdését előzetesen beszélje meg a kivitelezővel, hogy a burkolatépítés részletit, folyamatát ellenőrizni tudja. A burkolatépítés szakmai szabályait e tájékoztatóban nem írhatjuk le - azokat a kivitelező ismeri - , de a leggyakoribb kérdésekre felhívjuk a figyelmet:

 • 1. Beszéljék, vagy rajzolják meg a burkolat elhelyezését, vonalvezetését, a fugák szélességét, a falak és oszlopok melletti
 • 2. hézagok, valamint a nagyobb felületek dilatációs megosztását, a dekorok elhelyezését.
 • 3. A fugázóanyagok alkalmazását, a színes fugázók - szükséges - előzetes próbáját.
 • 4. Az elkészült burkolat átvételének feltételeit és használatba vételének lehetőségét, idejét.
 • 5. A burkolat minőségi garanciáját a kivitelezői számla bizonyítja, és biztosítja, ezért kérjük, hogy a saját érdekében erre külön figyeljen, és a számlát őrizze meg!

Tisztítási tanácsok, tudnivalók:
A burkolás utáni elszíneződések elkerülése érdekében a ragasztó- és fugázóanyagok használati útmutatóit figyelembe kell venni. Külön figyelni kell - mint előzetesen tanácsoltuk - a színes fugázók és festékek alkalmazására.
A fugázóanyagok időbeni letisztítása a szép felület kialakításának feltétele. A már megkötött fugázóanyag, cement eltávolítása nagyon nehezen, vagy már nem lehetséges.
A kerámia mázfelület könnyen és jól tisztítható. Kerülni kell az agresszív, erős sav- és lúg tartalmú, illetve karcolódást okozó anyagok használatát, ezektől a mázfelület és a fugázás sérülhet. A burkolólapok tisztításához általában elegendő a tiszta víz, esetleg a háztartásban használatos mosogatószer hozzáadása. A felületre került szennyeződéseket hasonló módon távolítsuk el.

Reklamáció:
A kerámia burkolólapok sorozatgyártásból származó termékek, ezért esetleges minőségi hibák előfordulhatnak.
Ilyen esetben a számla és a dobozokon lévő adatok bemutatásával, személyesen vagy írásban, jelezze minőségi kifogását az eladó kereskedésnél. A reklamáció bejelentéséhez kérjük, használja a bejelentőlapot. A bejelentőlap kitöltése egyszerűsíti a reklamáció vizsgálatát, rendezését. A bejelentőlap átvehető a vásárlás helyszínén.
A reklamáció kivizsgálását a 3/2003. (III.25.) BM-GKM-KvVM rendelet, 49/2003 (VII.30.) GKM rendelet és az 1997. évi CLV törvény előírásai szerint végezzük.
A kerámia burkolólapok minőségi hibájára vonatkozó kifogások elbírálását, alapvetően a hatályban lévő MSZ EN szabványok alapján biztosítjuk.
Olyan esetekben, ahol további forgalmazói hiba, vagy vevői tévedés, illetve kivitelezési hiba állapítható meg, a reklamációt nem fogadjuk el. Kivitelezési hibának tekintjük a burkolatba épített hibás lapokat, a színhibákat, és a jól látható görbeséget és méreteltéréseket.

A burkolatba nem szabad beépíteni a következő hibafajtákat:

 • Törött, vagy repedt lapokat,
 • Csorba, vagy sérült felületű lapokat,
 • Nem a színárnyalathoz tartozó - erősen eltérő színű - lapokat,
 • A toleranciának nem megfelelő lapokat.

A minőségellenőrző vizsgálat minden esetben költségtérítéssel jár, a szakmailag megalapozatlan reklamációk vizsgálati költségétaz a fél viseli, akinek a hibájából a vizsgálat bekövetkezett.
íBízunk benne, hogy tájékoztatóink segítenek eligazodni a burkolatok varázslatos világában a választásában és felhasználásában.

Segítségre van szüksége?

Forduljon hozzánk bizalommal!

06 24 401 564 | 06 30 555 80 69